ANIMSI

home

Followers

Friday, 16 March 2012

BERITA: Felda menarik balik pekeliling meminta peneroka menyerahkan salinan kad pengenalan, geran tanah dan buku akaun bank!!JENGKA – Felda menarik balik pekeliling meminta peneroka menyerahkan salinan kad pengenalan, geran tanah dan buku akaun bank, yang sebelum ini dikaitkan dengan urusan penyenaraian Felda Global Venture Holding Berhad di Bursa Malaysia.
Penarikan terbabit diumumkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jengka, Wan Salman Wan Ismail ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Penyerahan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) fasa keempat di Balora Mastika, dekat sini, hari ini.
“Bagi pihak Pengurus Besar Felda Wilayah Jengka, Saari Din,saya mengumumkan bahawa Felda menarik balik tindakan meminta salinan dokumen terbabit.
“Ini berikutan timbul pelbagai isu terutamanya melibatkan geran tanah sedangkan Felda sekadar meminta salinan geran terbabit yang nyata tidak boleh digadaikan dan digunakan untuk melakukan sebarang transaksi,” katanya.
Sebelum ini, beberapa pihak mempertikaikan surat pekeliling yang dikeluarkan pengurusan Felda supaya peneroka menyerahkan salinan dokumen penting termasuk gerak tanah yang didakwa mempunyai agenda tersembunyi membabitkan isu penyenaraian Felda Global Venture Holding Berhad.
Namun pengurusan Felda menjelaskan tindakan itu, sebagai bentuk dikemas kini dan disimpan dalam fail peribadi peneroka bertujuan untuk persijilan Konferensi MinyakSawit Lestari (RSPO) selain dimuatkan dalam sistem E-Gis (PenetaanDigital). Manakala salinan buku akaun bank pula adalah untuk pembayaran pendapatan peneroka melalui bank.

No comments:

Post a Comment