ANIMSI

home

Followers

Wednesday, 22 February 2012

TAK PERLU BAI'AH!!


Langkah Pas yang mahu mewajibkan calonnya, yang akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13, mengambil sumpah bai'ah atas alasan ia seolah-olah menunjukkan ahli-ahlinya tunduk kepada pemimpin mereka. Perkara ini sangat tidak wajar.

Bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir berkata, manusia sepatutnya hanya tunduk kepada ALLAH dan bukan kepada sesama manusia.

 Pemimpin-pemimpin Pas juga merupakan manusia biasa, bukannya Nabi atau raja.

Dia orang (pemimpin Pas) hanya manusia biasa. Bukan Nabi, bukan raja. Tak perlu bai'ah ini.

Semalam, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, setiap calon yang bertanding dalam pilihan raya wajib berbai'ah sebagai satu bentuk pengakuan yang lebih besar dan berat daripada bersumpah. 
Katanya, tujuan bai'ah dilakukan bagi menentukan calon tidak menyeleweng dari dasar Islam, cara dan matlamatnya. 
 
Abdul Hadi berkata lagi, sesiapa yang melanggar bai'ah yang dibuat "maka akan celaka dunia dan akhirat."
 
 Bai'ah yang dibuat oleh Pas bertujuan untuk mengongkong pemikiran ahlinya agar tidak menerima pendapat yang berlainan daripada matlamat parti itu. 
 
"Bai'ah ialah kita bersumpah setia pada pemimpin. Mereka manusia dan buat salah. Malah banyak pemimpin Pas yang buat salah dari segi agama.
 
Parti Pas sanggup membuat apa sahaja sehingga sanggup bekerjasama dengan DAP. 
Pas lebih rela bekerjasama dengan DAP berbanding Umno. Ini bukti pas bukan benar-benar serius untuk berjuang mengangkat sebenar pas.
 
Tun Mahathir berkata "Dulu kita dah pernah buat (bergabung) dengan masukkan Pas dalam (Barisan Nasional) BN. Tapi dia (Pas) bukan perjuangkan BN tetapi cuma kembangkan pengaruh dia sahaja. Jadi tidak ada keikhlasan mereka untuk bekerjasama. Sebab itu kita berpisah. 
 
"Sehingga kini mereka tak nak bekerjasama dengan Umno tetapi lebih suka dengan DAP sehingga gugurkan (konsep) Negara Islam, Itulah Pas," katanya lagi.
 
psssssssst : Ramai penyokong pas kecewa dengan perjuangan pas yang kini banyak menyimpang dan mengikut telunjuk dap!

1 comment:

  1. Baiklah buat macam homo cun,bai'ah je pada sayangku dan setia pada bontot.

    ReplyDelete