ANIMSI

home

Followers

Monday, 23 January 2012

IBRAHIM ALI: MASUK JEL?


SHAH ALAM - Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali tidak kisah jika Kerajaan Negeri Selangor mahu menyaman beliau berhubung kenyataannya mengecam Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung isu portfolio, minggu lalu.

"Saya tak boleh buat apa-apa. Biar mahkamah putus, apa yang saya kata mungkin berlaku itu dan ini, salah atau tidak.

"Kalau salah saya masuk jel, tak ada hal. Sudah dua kali masuk tahanan. Kalau kena denda, kalau mampu saya bayar. Kalau tidak, saya muflis. Semua tak ada hal pada saya," kata Ahli Parlimen Pasir Mas ini menjawab kenyataan Faekah Husin, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, petang ini.

Ibrahim dengan nada sindir menjawab, "kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Ha ha, apa pun Tok Him tetap jaguh rakyat."

Dalam satu kenyataan awal pagi tadi, Kerajaan negeri Selangor bercadang mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap Ibrahim yang mengkritik keras keputusan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengambil alih portfolio agama negeri itu, minggu lalu.

Faekah berkata, bercakap tanpa iman dan penuh dendam dan nafsu serakah merupakan penghinaan kepada seluruh rakyat Selangor dan oleh itu, Ibrahim seharusnya dihalang dari menjejakkan kakinya di Selangor.

"YAB Datuk Menteri Besar amat memandang serius tohmahan jahat ini dan akan membincangkan isu ini dengan semua agensi terbabit dan Kamar Penasihat Undang-undang Negeri termasuk juga pihak Istana.

"Kita tidak akan teragak-agak mengambil tindakan terhadap Ibrahim Ali kerana keceluparan melampau beliau semata-mata mendapatkan publisiti murahan," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Khalid mengambil alih portfolio hal ehwal agama Islam dalam rombakan kecil Exco Kerajaan Negeri Selangor, yang dibuat dengan pelantikan Dr Ahmad Yunus Hairi bagi menggantikan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali yang dipecat Pas awal bulan ini.

Dalam kenyataannya, Faekah menambah, tindakan Ibrahim yang cuba menunjuk pandai dengan mencampuri urusan pentadbiran Kerajaan Selangor dalam isu pelantikan Exco baru.

Ibrahim pula menambah, komen beliau mengenai pertukaran jawatan portfolio adalah kenyataan biasa apabila ditanya oleh pihak media.

"Sama juga lain-lain pihak yang buat ulasan politik. Tidak ada kena-mengena dengan kedudukan DYMM Tuanku Selangor.

"Bukankah Perkasa yang konsisten membela institusi diraja," katanya sambil menambah, "bila kita beri pandangan, jika Khalid (sebagai) MB pegang hal ehwal Islam, mungkin itu dan ini akan berlaku.

"Hal-hal yang berkaitan dengan Islam. Itu cabaran padanya," katanya.

Wakil rakyat itu menambah, hal beliau dengan Pas ketika pilihan raya umum 2008 adalah atas kerjasama.

"Saya tidak pernah jadi ahli Pas. Kerjasama menang-menang pada waktu itu. Kalau tidak tahu tak payah cakap. Sebenarnya yang mengata saya inilah yang lebih celupar," katanya.

Katanya, jika dikatakan tidak mengenang budi kepada Pas, bagaimana pula Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang pada satu masa lalu menjadi pemimpin Umno, tetapi sekongkol pula dengan DAP dan Pas selepas dipecat pada 2008.

"Dalam politik tidak ada yang kekal... ia ikut perkembangan semasa. Apa pun, apa kurang perangai pemimpin PKR," katanya lagi sambil mempersoalkan apa hak pihak berkenaan untuk menghalangnya memasuki Selangor.


pssssssssst: Sebenarnya dengan pemecatan Hassan Ali telah meninggalkan kesan yang sangat besar kepada pas. Ramai dikalangan penyokong telah meragui dengan tindak tanduk pas akhir-akhir ini dan ianya memberi kesan yang sangat buruk kepada pas.
 Jika mengikutkan keadaan semasa ini pas dilihat tidak lagi relevan untuk bersama didalam Pakatan rakyat. Pas dilihat tidak berfungsi seperti mana perjuangan dan dasar PAS selama ini.
Penulis bukan berniat nak mengkritik PAS cuma nak cakap pada semua bahawa PAS semakin ditelan oleh DAP dan Anwar Ibrahim. Hal Ehwal Islam yang sebelum ini dipegang PAS telah dilucutkan dan diberikan kepada Khalid Ibrahim di selangor pasal apa?

No comments:

Post a Comment