ANIMSI

home

Followers

Monday, 28 November 2011

NAJIB TAK SAMA MACAM SAYA - TUN MAHATHIRBekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semalam berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berada di lan­dasan untuk membawa Malaysia mencapai Wawasan 2020.

“Beliau (Najib) berusaha keras. Sa­ya tidak boleh kata yang beliau berupa­ya untuk (membawa negara) mencapai Wawasan 2020 tetapi banyak orang berkata Malaysia sudapun menjadi sebuah negara maju,” katanya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata, Najib berdepan “kesukaran” beri­kutan mempunyai majoriti kecil di Par­limen dan perlu menguruskan krisis.

“Beliau tidak mempunyai majoriti sepertimana yang saya ada. Saya mempunyai (lebih besar) majoriti yang membolehkan saya mengendalikan pembangkang. Jadi, beliau berdepan kesukaran,” katanya selepas majlis makan tengah hari untuk perwakilan yang menghadiri Fo­rum Antarabangsa bertema “Trans­formasi Politik, Eko­no­mi dan Sosial Dalam Era Krisis Global” sempena Perhimpunan Agung Umno 2011 di sini semalam.

Semasa merasmikan forum itu, Najib secara berseloroh berkata, “Saya beritahu Dr Mahathir ‘anda lakukan bahagian mudah, anda lakukan bahagian “apa”, tetapi saya perlu lakukan bahagian ‘bagaimana’.’”

Mengenai Umno, Dr Mahathir ber­kata, parti itu semakin berkembang maju dan “jauh lebih baik daripada pada 2008”.

“Pada 2008, saya tahu banyak anggota Umno mengundi pembangkang bukan kerana mereka “kurang sayangkan Umno” tetapi mereka tidak sukakan kepimpinan masa itu,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir menggesa semua negara bersiap sedia menangani krisis global yang “berjangkit” akibat globalisasi.

“Hakikat yang kita perlu terima ialah kita tidak lagi boleh mengasingkan diri kita daripada apa yang berlaku di seluruh dunia.

“Malahan, jika kita kaji apa yang berlaku di seluruh dunia dan mengandaikan apa yang berlaku di seluruh dunia juga akan berlaku di negara kita, dan kita lihat bagaimana masalah itu ditangani, dengan itu kita boleh lakukan perubahan yang sama di negara kita untuk membendung sebarang pemberontakan,” katanya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata, pemulihan yang serupa mungkin tidak sesuai untuk setiap negara dalam menangani krisis global berikutan persekitaran berbeza.

“Anda perlu sesuaikan diri anda dengan perubahan persekitaran. Ia bergantung kepada negara anda. Malaysia cuba melakukan banyak transformasi.

  Pssssssst: Jika kera­jaan  berjaya dalam mentransfor­masikan ekonomi dan masyarakat maka umno akan terus mendapat sokongan rakyat dan negara kekal makmur.

No comments:

Post a Comment